Mats Johansson, tidigare politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet, kommenterar duon Reinfeldt-Borg

Borg och Reinfeldts misstag drev M-väljare till SD

Den här artikeln är från 2014-11-12 11:07, men då jag inte hittade den med Petterssons sökmaskin så tyckte jag ändå att den borde publiceras, då mycket om den felaktiga politik M förde under Reinfeldt/Borg – Eran kommer fram här.

Vem som skrivit artikeln kommer fram i slutet av krönikan.

Moderaternas tidigare toppduo Fredrik Reinfeldt och Anders Borg får hård intern kritik. Deras misstag om försvaret, invandring och pensionärer ledde till att väljare flydde till Sverigedemokraterna, anser mångårige M-riksdagsmannen Mats Johansson. Han avslöjar samtidigt att Reinfeldt svenska folket ska ”öppna sina hjärtan”.

I en längre artikel i det kommande numret av den borgerliga samhällstidskriften Neo sammanfattar Mats Johansson, tidigare politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet, sina åtta år som riksdagsledamot. Han anser att nedskärningarna av försvaret var en huvudförklaring till att många moderata väljare valt att gå över till SD.

– Man undervärderade försvarsfrågans betydelse för den väljargruppen. Det är inte bara Borgs fiskala problem som ledde till en felsyn, säger Mats Johansson till DN.

Han pekar också ut den tidigare partisekreteraren Per Schlingmann som ansvarig för att i alltför hög grad tvätta bort den försvarsvänliga stämpeln under omvandlingen till ”nya” Moderaterna.

Ett annat misstag var invandringspolitiken, anser Johansson som menar att hans parti förhållit sig alltför mycket till SD.

– Det har styrts av en rädsla av att Sverigedemokraterna ska tjäna på det man säger och gör. Mycket viktigare är att ta itu med de verkliga problemen som bristen på jobb och bostäder, säger han.

En tredje punkt där han riktar hård kritik gäller pensionärsskatten. Moderaterna misslyckades med att förklara att jobbskatteavdragen är bra för pensionerna, tycker han.

– Det slarvade vi med, säger Johansson.

Uppmaningen från partiledaren Fredrik Reinfeldt till svenska folket i valrörelsens slutskede att ”öppna sina hjärtan” var inte förankrad i partiet, avslöjar journalisten som blev riksdagsledamot.

Det var svårt för valarbetarna att förhålla sig till det. De var inte förberedda, säger Mats Johansson.

I Neo-artikeln kallar han genomgående Fredrik Reinfeldt för ”hövdingen” – trots att den avgående partiledaren enligt honom kallats ”chefen” internt.

– Men som riksdagsledamot var han inte min chef, säger 63-årige Johansson som lämnade riksdagen efter valet i september.

Den moderata partiledningens eftervalsanalys, som leds av riksdagsledamoten Hans Wallmark, ska publiceras före årsskiftet.

DN har också sökt Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och partisekreteraren Kent Persson för en kommentar, men partiets pressjour meddelar att partiet avstår att kommentera eftersom eftervalsanalysen publiceras ”i närtid”.

Till Reinfeldts efterträdare Anna Kinberg Batra skickar Mats Johansson följande passning:

Jag hoppas att hon fortsätter förändringen av Moderaterna så att det blir högre i tak och att man inte fastnar i Reinfeldtpolitiken.

Det behöver tänkas nytt i Moderaterna.

Mats J Larsson

matsj.larsson@dn.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s